Festiwal Sochaczewskiej Cebuli: Niedzielny aromat smażonej cebulki na bulwarach
3 września, niedzielne popołudnie w mieście nad Bzurą przesiąknięte było aromatem smażonej cebulki, który przyciągał tłumy miejscowych. Właśnie wtedy i właśnie tam odbywała się druga odsłona Festiwalu Sochaczewskiej Cebuli – eventu o charakterze jarmarku. Gwoździem programu stał się Jakub Kuroń, znany kucharz, który na oczach uczestników przygotowywał zupę cebulową, placki cebulowe i pastę z wątróbki z dodatkiem cebuli.
Zaszczytnym celem Festiwalu Sochaczewskiej Cebuli, który miał już swoją drugą edycję, jest nieodłączne wpisanie go w roczne wydarzenia miejskie. To forma uhonorowania silnych tradycji kulturowych i historycznych Sochaczewa związanych bezpośrednio z cebulą.
W omawianą niedzielę bulwary przemieniły się w rodzaj bazaru. Na wielu stoiskach nie tylko potrawy oparte na cebuli były prezentowane. W owym dniu na bulwarach nie brakowało roślinności, a mieszkańcy miasta mogli otrzymać rośliny od Wydziału Ochrony Środowiska UM w zamian za elektroodpady. Dbałość o animacje nie tylko dla najmłodszych pokazały instytucje takie jak Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji, sochaczewski sanepid, ratusz czy Junior Odkrywca.
Po raz pierwszy na bulwarach pojawiła się scena, która to umożliwiła występ zespołu Teren C. Sprawne nagłośnienie pozwoliło wszystkim zgromadzonym słuchać dokładnie jak gwiazda imprezy, Jakub Kuroń gotował swoje potrawy. To właśnie on przyrządzał dla wszystkich mieszkańców pastę z cebuli i wątróbki z dodatkiem kwaśnego jabłka oraz jajek ugotowanych na twardo. Gotową pastę podawał na chlebie posypanym szczypiorkiem.