I Festiwal Sochaczewskiej Cebuli już za nami
Zainteresowanie było bardzo duże
4 września, w niedzielę odbyła się I edycja Festiwalu Sochaczewskiej Cebuli. Cebula jest warzywem, które szczególnie w Polsce odgrywa kluczową rolę przy przyrządzaniu różnego rodzaju dań. Polacy to naród, który wyróżnia się spośród innych m.in. tym, że spożywamy cebulę w bardzo dużych ilościach. Dlatego też święto, jakie odbyło się w naszym mieście cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. Na bulwarach nie zabrakło wielu gości, zarówno z samego Sochaczewa jak i miejscowości położonych w powiecie sochaczewskim. Nie zabrakło stoisk ze swojską żywnością, a także pokazów uczestników programu MasterChef.
Sochaczew – miasto cebuli
Cała impreza rozpoczęła się od wykładów na temat cebuli. To nie żart – warzywo to jest obecnie docenianie, a także posiada ono bardzo bogatą historię. Może nie wszyscy o tym wiedzą, ale fakty są takie, że w niegdyś w Sochaczewie wyhodowano oryginalną odmianę cebuli. Szepietówka, bo o niej właśnie mowa, to towar, który dzisiaj cieszy się dużą popularnością. Rokrocznie produkowanych jest kilkanaście ton tej cebuli w naszym regionie.
Na jakie atrakcje mogli liczyć uczestnicy?
I Festiwal Sochaczewskiej Cebuli obfitował w atrakcje, których nie zabrakło nawet dla najbardziej wybrednych gości. Oczywiście na miejscu nie zabrakło potraw, przyrządzanych z cebuli, ale też pojawiły się inne dania. Oprócz tego odbył się konkurs na wiersz o cebuli. Dzieci mogły wziąć udział w warsztatach ekologicznych. Gwoździem programu było danie, które przygotowali uczestnicy znanego kulinarnego programu Master Chef.
Jeżeli mieszkańcy wyrażą taką wolę, to za rok Urząd Miasta będzie skłonny zorganizować drugą edycję.
Festiwal Sochaczewskiej Cebuli to inicjatywa naszego miasta. O innych przedsięwzięciach, realizowanych przez lokalnych włodarzy w naszym regionie możesz przeczytać we wpisach znajdujących się na stronie Teraz Warszawa.